Midia skordata (knoflook mosselen)

Midia skordata, knoflook mosselen

Mosselen bereid met veel knoflook en geserveerd met een Griekse pasta, in dit geval Chilopites. De gebruikte pasta kom je nog niet veel tegen in Nederland. Ik haal de mijne altijd bij Greek Food Market in Gorinchem. De rest van het recept is geïnspireerd op een gerecht van de website Koken met Elefteria Uiteraard met wat kleine veranderingen

Ingrediënten:

  • 250 gram chilopites
  • 300 gram gekookte mosselen zonder schelp
  • 1 (rode) ui
  • 5 teentjes knoflook
  • 1/2 eetlepel dille topjes
  • 1 eetlepel peterselie
  • 150 ml witte wijn
  • ½ theelepel chilipoeder
  • Zout en peper naar behoefte
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Scheutje olijfolie voor de chilopites

Benodigdheden:

  • Kookpan
  • Koekenpan
  • Klein bakje
  • Knoflookpers
  • Serveerschaal

Voorbereiding:

  • Snij je ui in kleine stukjes en bewaar hem in het bakje
  • Pers de knoflookteentjes en voeg ze bij de gesneden ui.

Bereiding:
Breng water aan de kook in de kookpan en kook hierin de chilopites voor 8 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de chilopites in het water staan.

Zet de koekenpan op het vuur en doe de olijfolie in de pan. Als de olie op temperatuur is, fruit je de ui en de knoflook. Voeg nu de mosselen toe en bak deze ongeveer 1 minuut op hoog vuur.

Blus het geheel af met de witte wijn en draai het vuur onder de pan terug. Voeg nu de peterselie, de dille topjes, de chilipoeder en naar smaak zout en peper toe. Laat het geheel nog een minuut of 4 tot 6 doorkoken.

Giet ondertussen de chilopites af en doe er een klein scheutje olijfolie doorheen, zo voorkom je het plakken van de chilopites. Doe de chilopites in/op de serveerschaal. Giet hier de inhoud van de koekenpan overheen en roer het geheel door elkaar.

Variatie tip:

  • Vervang de chilopites voor spaghetti. (kook de spaghetti al dente)
  • Hoe je van wat pittiger eten, verhoog dan de hoeveelheid chilipoeder

Kali Orexi (Eet u smakelijk)