Kleftiko (voor 2 personen)

Kleftiko

Een typisch traditioneel Grieks gerecht, dat is kleftiko. De Grieken die in de bergen verbleven, omdat de gezocht werden door de Turkse overheersers, maakte dit gerecht. Ze verstopte hun eten voor die dag in kleipotten in de grond, boven op de hete kolen. Daarna dekte ze de potten af met grond, zodat de rook en stoom niet zichtbaar was voor de overheersers.

Ingrediënten:

  • 400 gram rundvlees
  • 1 (rode) ui
  • 1/2 winter wortel
  • 1 paprika
  • 1/2 courgette
  • 1 Tomaat
  • 2 teentje knoflook
  • 2 middelgrote aardappels
  • 75ml Witte wijn
  • 50ml Extra vergine olijfolie
  • 100 gram Feta
  • 3 theelepels oregano
  • 1 Eetlepel mosterd
  • Zout en peper

Benodigdheden:

  • Terracotta ovenschaal met deksel, of bakpapier en oventouw
  • Schaal om in te mengen
  • Snijmes

Kleftiko

Voorbereiding:

  • Snij het vlees, de ui, de tomaat, de paprika in blokjes
  • Doe bovengenoemde ingrediënten in de schaal, voeg de klein gesneden knoflook, de wijn, de olijfolie en de mosterd toe
  • Voeg tot slot naar smaak zout en peper toe en meng het geheel goed door elkaar
  • Zet het mengsel gedurende een hele nacht in de koelkast, zodat de smaken samen kunnen gaan. Lukt dit niet doe het dan minimaal voor 2 uur.

Bereiding in ovenschaal:

  • Doe de aardappels, de wortels en de courgette in de ovenschaal en roer dit even door
  • Doe hier vervolgens het eerder gemaakte mengsel, inclusief de sappen, op
  • Snij de Feta in blokjes en verdeel deze over de inhoud van de ovenschaal.
  • Doe het deksel op de ovenschaal en schuif de ovenschaal in, de op 180 garden voorverwarmde, oven
  • Laat het geheel ongeveer 1,5 uur stoven
  • Haal de maaltijd uit de oven en serveer deze in de ovenschaal, of op een bord

Bereiding in bakpapier:

  • Leg 2 vellen bakpapier kruislings op elkaar (hierna papier genoemd). herhaal dit voor het 2e portie
  • Verdeel de aardappels, de wortels en de courgette over de 2 papieren
  • Verdeel vervolgens het eerder gemaakte mengsel, inclusief sappen, over de 2 papieren
  • Snij de Feta in blokjes en verdeel deze over de 2 papieren
  • Pak nu alle hoeken van het papier omhoog en maak er een pakketje van
  • Bind het pakketje dicht. Zorg er voor dat het pakketje goed dicht is zodat geen stoom kan ontsnappen
  • Herhaal voorgaande 2 stappen voor het 2e papier
  • Zet de 2 pakketjes op de ovenplaat ern schuif deze in, de op 180 graden voorverwarmde, oven
  • Laat het geheel ongeveer 1,5 uur stoven
  • Haal de pakketjes uit de oven en knip de pakketjes open
  • Serveer de geopende pakketjes op een bord, of haal de inhoud uit de pakketjes en serveer deze los op een bord

Variatie tip:

  • Vervang het rundvlees voor kip, lamsvlees of varkensvlees
  • Vervang de courgette voor een aubergine
  • Je kunt de witte wijn vervangen door een rode wijn
  • Je kunt de tomaat ook vervangen door half blikje gesneden tomaten

Kali Orexi (Eet u smakelijk)