Gemista
Gemista is een ovengerecht dat door geheel Griekenland wordt gemaakt. De inhoud verschil per kok, wat het ook gelijk leuk maakt om mee te experimenteren. Je kunt naar eigen smaak en behoefte de ingrediënten bepalen, mijn keuze voor het recept waren de onderstaande
Ingrediënten:
- 2 middel grote tomaten
- 4 (gele) paprika's
- 4 eetlepels olijfolie
- 125 gram orzo
- 125 gram Gehakt
- 200 ml water
- 1 middel grote ui fijngesneden
- ½ courgette fijngesneden
- ½ winterpeen fijngesneden
- 1 eetlepel peterselie
- 2 theelepels oregano
- 1 theelepel (zwart) peper
- 1 theelepel zout
Benodigdheden:
- 1 Ovenschaal
- Klein bakje
- Koekenpan
Voorbereiding:
- Was de paprika’s en de tomaten. Snij vervolgens het kapje er af en bewaar deze. Haal de zaadlijsten uit de paprika’s en gooi deze weg. Haal vervolgens het vlees en vocht uit de tomaten, pureer deze en bewaar deze in een bakje.
- Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 180 graden Celsius.
Bereiding:
Doe 2 eetlepels olijfolie in de pan en verwarm deze. Fruit hier de fijngesneden ui in. Voeg het gehakt toe en bak deze mee tot het rul is. Voeg het gepureerde tomaten vlees toe en laat dit een paar minuten zachtjes smoren.
Voeg de rest van de fijngesneden groenten, de peterselie, de oregano, de orzo en 125 ml water toe. Laat dit koken tot de orzo bijna als het vocht heeft opgenomen.Vul nu de paprika’s en tomaten met de bereide vulling en doe de kapjes er weer op. Zet ze vervolgens in de ovenschaal en voeg de 2 eetlepels olie en het overige water toe aan de ovenschaal. Plaats het geheel in de op 180 graden voorverwarmende oven en laat het 40 minuten staan.
Variatie tip:
- Vervang de orzo voor Griekse rijst of zilvervlies rijst
- Vervang het gehakt voor kleine blokjes kipfilet
Kali Orexi (Eet u smakelijk)