Lamsvlees uit de oven, met kritharaki (voor 2 personen)

Lamsvlees uit de oven

Een veel gebruikt vlees in de Griekenland is het lamsvlees. Grieks lamsvlees is in Nederland niet of nauwelijks te koop. Voor dit gerecht is daarom gekozen voor Nieuw Zeelands lam, omdat dit veel malser is dan het lamsvlees van Nederlandse bodem.

Ingrediënten:

  • 350gr Nieuw Zeelands lamsvlees
  • 2 theelepels oregano
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel munt
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 1 theelepel (zwarte) peper
+ de producten om de kritharaki te maken. De ingrediënten en de bereidwijze, voor kritharaki, kun je terugvinden in het menu “bijgerechten” aan de bovenzijde.

Benodigdheden:

  • 1 Ovenschaal
  • Klein bakje

Voorbereiding:

  • Meng alle kruiden en specerijen door elkaar, in het bakje.

Bereiding:
Verdeel het gemaakt mengsel gelijkmatig over beide zijden van het vlees en leg het vlees in de ovenschaal. Dek het geheel af met aluminium folie en zet het vervolgens voor minimaal 1 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op een temperatuur van 150 graden. Neem de schaal met vlees, uit koelkast en plaats hem, inclusief de aluminium folie, in de voorverwarmde oven.

Bereid nu de kritharaki voor, met uitzondering van het laatste stukje “het gaar stomen in de oven”. Dit doen we aan het einde van dit recept.

Neem de schaal met vlees na 1 uur uit de oven en laat het vocht uit de schaal lopen. Plaats de schaal terug in de oven en voer de temperatuur van de oven op naar 180 graden Als de juiste temperatuur bereikt is, schuif je ook de ovenschaal met de kritharaki in de oven. Laat het geheel 40 minuten in de oven.

Haal de kritharaki uit oven en roer deze door. Haal vervolgens het vlees uit de oven en leg dit bovenop de kritharaki en dien het geheel op.

Opmerking:
Nieuw Zeelands lamsvlees is minder scherp van smaak, dan het doorsnee Nederlands lamsvlees. De keuze voor Nieuw Zeelands lamsvlees zal de smaak van het eindproduct positief beïnvloeden.

Kali Orexi (Eet u smakelijk)

   
© TekWeb.nl