Kipgyros van het spit

Kipgyros van het spit

Wie kent het niet, een broodjes shoarma of kebab. De Grieken hebben uiteraard ook een variant van gegrild vlees en wel de Gyros. Meestal wordt Gyros van varkensvlees gemaakt, maar ik maak het deze keer van kippenvlees.

De basis van het recept komt van de website van Elefteria. Deze site heet Koken met Elefteria Hier heb ik een lichte eigen twist aan gegeven.

Het vlees wordt bereid op een verticale multi grill, ook wel een shoarma of kebab grill genoemd. Ik heb de keuze laten vallen op de Bomann DVG 3006 GB.

Ingrediƫnten:

  • 1 kilo kippendijen
  • 40 ml olijfolie
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1,25 eetlepel mosterd
  • 1,5 eetlepel azijn
  • 15 gram zout
  • 2 theelepels witte peper
  • 2 theelepels oregano
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1,5 theelepel uienpoeder

Benodigdheden:

  • Verticaal grillapparaat
  • Snijmes
  • glazenschaal
  • 1 bakje
  • Wegwerp handschoenen (voor marineren en rijgen vlees)

Voorbereiding:

  • Snij, indien nodig, de kippendijen in plakjes van niet dikker van 0,8 tot 1 cm
  • Voeg alle ingrediĆ«nten, behalve de kippendijen, bij elkaar en meng dit goed door elkaar

Bereiding:

  • Leg een paar stukken vlees op de bodem van de schaal en smeer deze goed in met het mengsel van kruiden.
  • Leg bovenop het eerste vlees de volgende stukken vlees. Herhaal deze stap tot al het vlees gedaan is.
  • Dek de schaal af en zet hem in de koelkast. Je kunt er ook voor kiezen om het vlees gelijk op de vleespen van het grillapparaat te zetten, maar dit afhankelijk van je ruimte in de koelkast. Laat het vlees minimaal 20 uur in de koelkast staan.
  • Haal het vlees uit de koelkast en rijg het, indien je dat nog niet gedaan had, op de vleespen van het grillapparaat.
  • Zet de vleespen in het grilapparaat en zet het apparaat aan.
  • Snij nu met enige regelmaat het vlees dat gebakken en gaar is er af en herhaal dit tot al het vlees gebakken en gaar is.

Variantie tip:
Je kunt de kippendijen bijvoorbeeld vervangen voor kipfilet. Het nadeel kan zijn een wat droger vlees.

Kali Orexi (Eet u smakelijk)

   
© TekWeb.nl