Gyros van het spit

Gyros van het spit

Een typisch Grieks gerecht, de gyros. Geserveerd op een broodje of gewoon als onderdeel van een hoofdgerecht, aangevuld met andere vleesgerechten. Dit gerecht wordt gemaakt van varkensvlees en bereid op een verticale multi grill, ook wel een shoarma of kebab grill genoemd. Ik heb de keuze laten vallen op de Bomann DVG 3006 GB.

De basis van het recept komt van de website van Elefteria. Deze site heet Koken met Elefteria Hier heb ik uiteraard wel een eigen draai aan gegeven. Ik gebruik voor dit gerecht procureur, hierdoor wordt het gerecht malser en het vlees is wat zachter van structuur.

Ingrediƫnten:

  • 1 kilo procureur
  • 40 ml olijfolie
  • 1 tomaat in blokjes
  • 1/2 rode ui
  • 1,25 eetlepel mosterd
  • 1,5 eetlepel azijn
  • 15 gram zout
  • 50 gram tomatenpuree
  • 2 theelepels zwarte peper
  • 2 theelepels oregano
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1,5 theelepel uienpoeder

Benodigdheden:

  • Verticaal grillapparaat
  • Snijmes
  • glazenschaal
  • 1 bakje
  • Wegwerp handschoenen (voor marineren en rijgen vlees)

Voorbereiding:

  • Snij de procureur in dunnen lappen, van niet dikker van 0,8 tot 1 cm
  • Snij de ui in halve ringen
  • Snij de tomaat in blokjes
  • Voeg alle ingrediĆ«nten, behalve de procureur, de tomaten blokjes en de uienringen, bij elkaar en meng dit goed door elkaar

Bereiding:

  • Leg een paar stukken vlees op de bodem van de schaal en smeer deze, aan twee zijde, goed in met het mengsel van kruiden.
  • Leg een deel van de uienringen en de tomatenblokjes op het vlees
  • Leg hier bovenop vlees de volgende stukken vlees en smeer deze weer in met het mengsel van kruiden en daarna weer uienringen en tomatenblokjes.
  • Herhaal deze stappen tot al het vlees gedaan is.
  • Dek de schaal af en zet hem in de koelkast. Je kunt er ook voor kiezen om het vlees gelijk op de vleespen van het grillapparaat te zetten, maar dit afhankelijk van je ruimte in de koelkast. Laat het vlees minimaal 20 uur in de koelkast staan.
  • Haal het vlees uit de koelkast en rijg het, indien je dat nog niet gedaan had, op de vleespen van het grillapparaat.
  • Zet de vleespen in het grilapparaat en zet het apparaat aan.
  • Snij nu met enige regelmaat het vlees dat gebakken en gaar is er af en herhaal dit tot al het vlees gebakken en gaar is.

Variantie tip:

  • Vervang de procureur voor speklappen en/of varkenslapjes
  • Hou je van wat pittiger eten, dan kun je de hoeveelheid chilipoeder verhogen naar 1 of misschien wel 2 theelepels

Kali Orexi (Eet u smakelijk)

   
© TekWeb.nl