Gemista mezedes

Gemista

Gemista is een ovengerecht dat door geheel Griekenland wordt gemaakt. De inhoud verschil per kok, wat het ook gelijk leuk maakt om mee te experimenteren. Je kunt naar eigen smaak en behoefte de ingrediënten bepalen, mijn keuze voor het recept waren de onderstaande

Voor dit recept heb ik gekozen voor mini paprika's, hierdoor is het een prima gerecht geworden om te serveren met overige mezedes

Ingrediënten:

  • 2 bakjes mini paprika's van 500 gram
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 125 gram orzo
  • 125 gram Gehakt
  • 250 ml water
  • 1 middel grote ui fijngesneden
  • ½ courgette fijngesneden
  • ½ winterpeen fijngesneden
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel peterselie
  • 2 theelepels oregano
  • 1 theelepel (zwart) peper
  • 1 theelepel zout

Benodigdheden:

  • 2 tot 3 ovenschalen
  • Koekenpan

Voorbereiding:

  • Was de paprika’s. Snij vervolgens paprika's in de lengterichting door. Haal de zaadlijsten uit de paprika’s en gooi deze weg.
  • Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 180 graden Celsius.

Bereiding:
Doe 2 eetlepels olijfolie in de pan en verwarm deze. Fruit hier de fijngesneden ui in. Voeg het gehakt toe en bak deze mee tot het rul is. Voeg de tomatenpuree, 50ml water, de peper en het zout toe en laat dit een paar minuten zachtjes smoren.

Voeg de rest van de fijngesneden groenten, de peterselie, de oregano, de orzo en 125 ml water toe. Laat dit koken tot de orzo bijna als het vocht heeft opgenomen.

Leg de halve paprika's in de ovenschalen en verdeel de vulling over de paprika's. Verdeel de olie en het overgebleven water toe aan de ovenschalen. Plaats het geheel in de op 180 graden voorverwarmende oven en laat het 30 minuten staan.

Variatie tip:

  • Vervang de orzo voor Griekse rijst of zilvervlies rijst
  • Vervang het gehakt voor kleine blokjes kipfilet

Kali Orexi (Eet u smakelijk)