Tiropita of tiropitakia (feta hapjes uit de oven)

Tiropita, Tiropitakia

Lekkere kleine hapjes uit de oven van gekruide feta omhuld door bladerdeeg. Je kunt ze maken als rolletje, maar ook als driehokjes of vierkantjes.

Het zijn uitstekende hapjes voor een meze of als voorgerecht bij een diner.

Ingrediënten:

  • 1 pak filodeeg (10 vellen) uit de vriezer
  • 250 gram Feta
  • ½ theelepel nootmuskaatpoeder
  • 2 theelepels peterselie
  • ½ theelepel dille
  • ½ theelepel munt
  • 1 theelepel (versgemalen) zwarte peper
  • Olijfolie

Benodigdheden:

  • 2 theedoeken
  • Mes
  • Klein bakje
  • Bakkwast
  • Vork
  • Bakplaat + bakpapier

Voorbereiding:

  • Haal het filodeeg tijdig uit de vriezer en leg het in koelkast, zodat het kan ontdooien
  • Verwarm de over voor op 190 graden

Bereiding:

  • Maak, met de vork, de feta fijn.
  • Voeg alle kruiden toe aan de feta en roer het geheel goed door.
  • Haal het filodeeg uit de verpakking en leg het onder een theedoek. (doe je dit niet, dan wordt je filodeeg hard en is het niet meer te verwerken.)
  • Leg 1 plakje filodeeg neer op een schone aanrecht en bestrijk deze met olijfolie. Leg hierna en nieuw plak filodeeg over de reeds ingestreken plak.
  • Leg de 2 plakken van zojuist aan de kant en leg daar de tweede theedoek over.
  • Herhaal de laatste 2 stappen tot de 10 plakken verwerkt zijn
  • Pak nu een setje van 2 plakken en snij deze in 3 gelijke repen van ongeveer 9cm breed
  • Neem nu een klein beetje (op gevoel) van het Feta-mengsel en leg dit op een strook filodeeg. Vouw of rol het filodeeg nu op. Let er wel op dat de zijkanten dicht zijn, anders loop de kaas er uit tijdens het bakken.
  • Herhaal deze stap tot je kaas, of het filodeeg op is.

Leg alle rolletjes of anders gevouwen hapjes op de bakplaat en schuif deze in de voorverwarmde oven en bak het geheel ongeveer 12 tot 14 minuten

Variatie tip:

  • Je kunt de olijfolie ook vervangen voor boter. Deze moet je dan eerst even smelten voor gebruik.

Kali Orexi (Eet u smakelijk)

   
© TekWeb.nl