Traditionele Griekse Kritharaki (Orzo)

Kritharaki

Kritharaki wordt gemaakt van de Orzo-korrel, dat een harde tarwe griesmeel is. Hierdoor is het geen rijst, maar valt het onder de pasta’s. Het wordt geserveerd als bijgerecht, maar kan ook dienen als basis voor een hoofdgerecht.

Ingrediënten:

  • 250 gr Orzo
  • 1 tomaat
  • ½ rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel Oregano
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 2 theelepels zout
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel peterselie
  • 600 ml water
  • 2 eetlepels olijfolie

Benodigdheden:

  • Ovenschaal 27x19cm (ongeveer)
  • Snijmes
  • Kleine koekenpan
  • Klein bakje

Voorbereiding:

  • Neem het kleine bakje en meng de tomatenpuree met 100ml water
  • Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 180ºC

Bereiding:
Snij de tomaat, de ui in kleine stukjes en hak teentje knoflook fijn. Fruit de knoflook, tomaat en ui in de olijfolie. Voeg tijdens het fruiten de oregano, het zout en de zwarte peper toe.

Voeg aan het einde het mengsel van de tomatenpuree, 100ml water en de peterselie toe. Breng dit geheel aan de kook en draai daarna het vuur uit.

Doe het hierboven gemaakt mengsel in de ovenschaal en voeg de orzo toe. Roer het geheel een klein beetje door. Voeg nu de overgebleven 500ml water toe en zet het geheel in de voorverwarmde oven.

Laat het 40 minuten in de oven gaar stomen.

Haal het gerecht uit de oven en roer het geheel nog even door.

Kali Orexi (Eet u smakelijk)