Gigantes

Gigantes

De witte boon, maar dan in een grote uitvoering. Een gerecht dat je kunt eten als hoofdgerecht, maar ook als voorgerecht. Het recept hieronder volgt in grote lijnen het recept van Sancha Schuurs van De Gulle Griek in Eindhoven.

Ingrediënten

  • 1 pak witte reuzenbonen (gigantes) van 400 gram
  • 400 gram tomaten in stukjes
  • 2 groene paprika’s
  • 2 winterwortelen
  • 200 gram uien
  • 4 tenen knoflook
  • 1 bos peterselie
  • 2 koppen olijfolie
  • 2 blaadjes laurier
  • Kaneel naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • peper
  • zout
  • suiker

Benodigdheden:

  • Ovenschaal
  • kookpan
  • snijmes
  • koekenpan
  • Aluminuimfolie

Voorbereiding:

  • Laat de bonen minimaal 12 uur in koud water weken.
  • Kook de bonen minimaal 45 minuten. (beetgaar)
  • Oven voorverwarmen op 200 graden

Bereiding:
Snij de uien in ringen., de paprika in reepjes en de wortel in plakjes. Pel de knoflook en hak in grove stukken. Snij de peterselie fijn.
Hierna de knoflook en de uienringen fruiten in de koekenpan. Voeg vervolgens de wortel toe en bak deze mee. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, het zout, de peper en wat suiker toe. Laat het geheel ongeveer 10 minuten koken.
Doe de bonen en de paprika in de ovenschaal en voeg het hiervoor bereide mengsel, de laurier en de kaneel toe. Rasp er tenslotte wat nootmuskaat overheen. Roer het geheel om, terwijl je de helft van de peterselie toevoegt. Giet tot slot de olijfolie er gelijkmatig overheen.

Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 20 minuten in de oven. Haal de aluminiumfolie eraf en zet nog 20 minuten in de oven.

Roer de rest van de peterselie doorheen, maar bewaar een beetje om er overheen te strooien. Het oog wil tenslotte ook wat!

Variatie tip:

  • Geen

Kali Orexi (Eet u smakelijk)