Boureki, Kretenzische groentetaart (voor 2 personen)
Boureki is een groententaart die zijn oorsprong vind op Kreta. De variatie in de bereidwijze en ingrediënten is groot. Zo wordt er nogal gevarieerd met de kruiden, maar ook de kazen verschillen nog wel eens. In dit recept is gekozen voor mizithra en graviera
Ingrediënten:
- 500 gr aardappelen
- 500 gr courgettes
- 150 gram tomaten
- 2 lente uitjes
- 150 gram mizithra
- 150 gram graviera
- Munt
- Peterselie
- Olijfolie
- 2 eieren
- 175 ml melk
- Bloem
- zout en peper
Benodigdheden:
- Ovenschaal
- Snijmes
- Kaasrasp
- 2 Kleine bakjes
Voorbereiding:
- Snij de aardappelen en courgette in plakken.
- Snij de tomaten in schijven en deel deze daarna 2 tweeën
- Rasp de graviera in het bakje
- Verkruimel de Mizithra in een bakje
- Snij de lente uitjes in de lengterichting door en snij ze daarna in ringetjes
Bereiding:
- Vet de bodem van een ovenschaal in met olijfolie
- Begin met een laag aardappelen en kruid ze met zout en peper
- Leg een laag courgette op de aardappelen, kruid ze met zout en peper en bestrooi met wat bloem
- Strooi de helft van de mizithra en de graviera op de courgettes
- Strooi de helft van lente-uitjes over de kaas
- Strooi nu munt en peterselie naar smaak er overheen
- Nu gaan we nogmaals de bovenstaande stappen doen, beginnend bij de laag aardappelen en eindig met tomaten als bovenste laag over het gerecht
- Klop in een kom de eieren en de melk en giet het mengsel over de groenten. Besprenkel het geheel met wat olijfolie
Schuif de schaal nu in de voorverwarmde oven op 175 graden en bak het geheel ongeveer 45 tot 50 minuten
Variatie tip:
De mizithra en de graviera kaas zijn in Nederland niet overal verkrijgbaar. Hieronder dan ook de eventuele vervangers van deze kazen. Het advies is wel om ze samen te vervangen en niet 1 van de 2.
- Vervang de mizithra voor ricotta
- Vervang de graviera voor feta
Kali Orexi (Eet u smakelijk)