Briam (voor 2 personen)

Briam is een vegetarisch ovengerecht, dat weinig bereidingstijd heeft. Het gerecht wordt bereid in de oven, zoals zovele Griekse gerechten

Ingrediënten:

  • 4 tomaten
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 4 aardappelen
  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 winterwortel
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 100 ml water
  • 2 eetlepels peterselie
  • 1 eetlepel oregano
  • peper en zout
  • 1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree (zie variatie tip voor gebruik)

Benodigdheden:

  • Ovenschaal
  • snijmes

    Voorbereiding:

    • Was de paprika’s, de aubergine, de courgette en de tomaten.
    • Snij de kapjes van de paprika’s en verwijder de zaadlijsten en het steeltje
    • Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 180 graden Celsius.

    Bereiding:
    Snij de aubergine, de tomaten, de paprika’s en de courgette in plakken van ongeveer 1 cm. Snij de winterwortel en de aardappels in plakken van ongeveer 0,5 cm. Snij de ui in dunne ringen en snij ze vervolgens in de lengte, zodat er halve ringen ontstaan.

    Leg alles door elkaar in de ovenschaal en strooi de peterselie en de oregano over de groente. (zie ook de variantie tip) Snij of pers de knoflookteentjes en voeg deze toe. Giet vervolgens de olijfolie over het geheel en tot slot het water.

    Zet nu de schaal in de voorverwarmde oven en bak het geheel in ongeveer 1 tot 1,5 uur gaar.

    Variatie tip:

    • Je kunt de groenten ook eerst even aanbakken, zodat ze vooraf al een kleurtje hebben. Hierdoor kan de tijd in de oven met 15 minuten worden verkort.
    • Doe de peterselie en de oregano in het water er voeg er 1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree, de knoflook en de olijfolie aan toe. Roer het geheel goed door elkaar en giet het als laatste over de groente

    Kali Orexi (Eet u smakelijk)