Pijnboompit – honing taart
Griekse honing als basis van deze taart, aangevuld met de eigenzinnige smaak van pijnboompitten.
Het gerecht draagt de naam taart, maar hij komt het beste tot zijn recht, onder het genot van een kopje koffie, als afsluiter van een heerlijke maaltijd
Ingrediënten voor het deeg:
- 115 gram boter
- 225 gram bloem
- 1 ei
- 2 eetlepels poedersuiker
- 1 eetlepel lauw water
Ingrediënten voor de vulling:
- 115 gram fijne kristalsuiker
- 115 gram boter op kamertemperatuur
- 3 eieren
- 225 gram pijnboompitten
- Geraspte schil van 1 citroen
- Sap van 1 citroen
- 175 gram Griekse honing (of wilde bloemenhoning)
- Beetje zout
- Poedersuiker voor decoratie
Benodigdheden:
- Vlaaivorm 27 centimeter
- Keukenmachine of mengkom + garde
- Steunvulling (bv bakknikkers of erwten)
- 1 vel bakpapier
Voorbereiding:
- De oven voorverwarmen op 180 garden
- Rasp de schil van de citroen
- Per het sap uit de citroen
Bereiding deeg:
- Doe de bloem en de suiker in de mengkom er roer het goed door elkaar tot er een fijne kruim ontstaat
- Voeg de poedersuiker toe er roer even goed door elkaar
- Voeg het lauw water en het ei toe en kneed het tot een stevige massa
- Rol het deeg uit zodat het de bodem van de vlaaivorm bedekt en een langs de randen omhoog gezet kan worden.
- Leg het bakpapier over het deeg en voeg de steunvulling toe.
- Zet het geheel voor minimaal 15 minuten in de koelkast
- Haal het deeg uit de koelkast en bak het 10 minuten in de oven
- Haal het deeg uit de oven en verwijder de steunvulling en het bakpapier
- Laat het deeg afkoelen. In die tijd kun je de vulling voorbereiden
Bereiding vulling:
- Doe boter en het suiker in de mengkom en meng goed door.
- Klop één voor één de eieren er door.
- Verwarm de honing tot deze vloeibaar is en voeg hem toe aan de mengkom.
- Voeg nu het citroensap en de geraspte citroenschil toe en meng het geheel goed door elkaar
- Voeg als laatste het zout en de pijnboompitten toe en roer het nog eenmaal goed door elkaar.
Giet nu de vulling in de vlaaivorm en strijk de bovenzijde zo egaal mogelijk. Schuif het geheel in de voorverwarmde oven en bak het geheel in 30 tot 40 minuten gaar.
Haal aan het einde de taart uit de oven.
Mocht je hem warm serveren, dan kun je hem gelijk bestrooien met de poedersuiker. Mocht je hem op kamertemperatuur serveren, wacht dan met bestrooien tot de taart is afgekoeld.
Variatie tip:
- Geen
Kali Orexi (Eet u smakelijk)