Melopita – taart met honing en kaas

Melopita, Griekse taart met honing en kaas

Deze taart kent zijn oorsprong in de cycladen en dan met name op het eiland Sifnos. Hij wordt dan soms ook Sifnos taart genoemd. Ook Santorini en Kreta kennen een variant van deze taart.

De smaakmakers zijn kaas en honing, De juiste kaas en honing bepalen daarom een groot gedeelte van de smaak van het eindproduct.

Ingrediënten voor het deeg:

  • 200 gram bloem
  • 80 gram suiker
  • 100 gram boter
  • 1 eiwit (het eigeel gebruiken we bij de vulling)
  • 1 theelepel metaxa
  • ½ theelepel zout

Ingrediënten voor de vulling:

  • 500 gram myzithra kaas
  • 3 eetlepels bloem
  • 75 gram suiker
  • 3 eieren
  • 4 eetlepels tijmhoning
  • ¼ theelepel kaneel

Benodigdheden:

  • Springvorm 24 cm
  • Keukenmachine
  • Klein bakje
  • Losse mengkom
  • Garde

Voorbereiding:

  • De bodem van de springvorm voorzien van een bakpapier en de zijkanten insmeren met boter
  • De oven voorverwarmen op 180 garden

Bereiding deeg:

  • Doe de bloem, de suiker en het zout in de mengkom er roer het goed door elkaar
  • Scheid het eiwit van het eigeel en voeg het eiwit toe aan de mengkom
  • Voeg de Metaxa toe aan de mengkom
  • Snij de boter in kleine stukjes en voeg deze toe aan de mengkom
  • Laat het geheel kneden tot het een mooie soepele bal is.
  • Rol het deeg uit tot het iets groter is dan de springvorm.
  • Leg het deeg in de springvorm en druk het goed in hoeken van de springvorm, zodat daar ook vulling komt.
  • Zet het deeg ongeveer 2 tot 2,5 cm omhoog tegen de wand van de springvorm

Bereiding vulling:

  • Doe de eieren + het extra eigeel in de losse mengkom en klop deze los.
  • Roer de suiker en het bloem er door tot een luchtig mengsel ontstaat
  • Voeg de honing en de kaneel toe en roer deze nog even goed door.
  • Voeg de mizithra toe en zorg dat deze goed verdeelt wordt in het mengsel.

Giet nu de vulling in de springvorm en strijk de bovenzijde zo egaal mogelijk. Schuif het geheel in de voorverwarmde oven en bak het geheel in 30 tot 40 minuten gaar.

Haal aan het einde de taart uit de oven en bestrooi het lichtjes met een klein beetje kaneel.

Variatie tip:

  • Vervang de myzithra door ricotta of cottage cheese (hüttekäse)
  • Vervang de Metaxa voor een brandy of cognac

Kali Orexi (Eet u smakelijk)