Kalitsounia

Kalitsounia

Kalitsounia zijn met kaasgevulde koekjes die meestal bereid worden voor het paasfeest. Het recept is niet eenduidig. In elke keuken is het recept anders en geeft de kok zijn eigen twist aan het recept. De verschijningsvorm is ook niet overal hetzelfde. Je komt ze tegen is een soort bakjes, maar ook dichtgevouwen of opgerold.

Ik heb gekozen voor onderstaande ingrediënten, maar je kunt er dus naar eigen smaak de samenstelling aanpassen.

Ingrediënten deeg:

  • 250 gram bloem
  • 60 gram Griekse yoghurt
  • 1 ei
  • 50 ml olijfolie
  • 50 gram suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels citroensap

Ingrediënten vulling

  • 200 gram Mizithra
  • ½ ei (de andere helft gebruik je bij het afwerken)
  • 2 eetlepels (tijm)honing
  • 1 theelepel kaneel

Benodigdheden:

  • Keukenmachine
  • Bakje om vulling te mengen
  • Steekvorm of ander voorwerp met een diameter van ongeveer 8 tot 9 centimeter

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden

Bereiding:
Meng in de keukenmachine alle ingrediënten voor het deeg. Meng net zo lang tot er een mooi soepel deeg ontstaat. Wikkel vervolgens het deeg in huishoudfolie en leg het voor minimaal 30 minuten in de koelkast.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een dikte van ongeveer 3mm. Steek vervolgens uit het uitgerolde deeg de ronde vormen. Van het overgebleven deeg maken we vervolgens en bal die we wederom uitrollen. Hierna steek je opnieuw de ronde vormen uit. Herhaal de laatste stap tot al je deeg op is.

Schep nu de vulling op de uitgestoken rondjes en maak de gewenste vorm. Leg vervolgens de koekjes op het bakpapier en bak de koekjes in 25 tot 30 minuten gaar.

Variatie tip:

  • Vervang de Mizithra voor Ricotta

Kali Orexi (Eet u smakelijk)