Dranken  

   

Ouzo

Ouzo

Eén van de bekendste {misschien wel de bekendste) sterke dranken uit Griekenland is ongetwijfeld Ouzo. Het alcoholpercentage van deze drank ligt tussen de 37,5 en 44 procent. De naam Ouzo is sinds 25 oktober 2006 beschermd. Dit betekend dat de naam alleen voor Ouzo die in Griekenland geproduceerd is gebruikt mag worden.

Ouzo wordt gemaakt van geperste druiven, water, anijs en diverse kruiden. De restanten van de druiven, de zogenaamde druivenpulp wordt gefermenteerd tot een distillaat. Hier worden dan de overige ingrediënten aan toegevoegd en nogmaals gestookt. Doordat niet iedere product dezelfde ingrediënten gebruikt, ontstaat er veel verschil in de uiteindelijke smaak van de Ouzo

Over het bewaren van de Ouzo bestaan verschillende zienswijze. De ene bewaard hem in de koelkast of vriezer, zodat er kristalschilfers ontstaan. De andere vindt het absoluut niet kunnen dat er schilfers in komen en bewaart hem op kamertemperatuur. Je kunt Ouzo zowel puur, als aangelegd met water drinken. Het laatste heeft wel als nadeel dat het drankje een beetje troebel wordt, dit omdat de oliën uit het anijs zich niet laat mengen met het water.

Dat Ouzo een populaire drank is in Griekenland, kun je afleiden uit het feit dat het door veel fabrieken deze drank produceren. Bijna ieder eiland heeft zijn eigen Ouzo fabriek, maar Lesbos spant wel de kroon, hier tref je wel meer dan 20 fabrieken aan. Vaak zijn dit familiefabrieken.

Ouzo wordt vaak geserveerd als welkomstdrankje als je in een restaurant gaat eten, maar nog vaker wordt er gewoon een fles op tafel gezet, als men met zijn alle aan tafel zit en mezedes zit te eten. Ouzo kan ook gebruikt wordt in een gerecht.

Yamas (op uw gezondheid)

   
© TekWeb.nl