Metaxa

Giokarinis Griekse brandy Het gebruik van diverse druivenrassen bepaalde de typische smaak van deze Griekse brandy. De rassen die gebruikt worden voor het maken van Metaxa (Grieks: Μεταξà) zijn: De van Kreta afkomstige Sultanina druif, De Savatiano uit de omgeving van Attika en de Black Corinth. Van deze druiven wordt een distillaat gemaakt met een alcohol percentage van 80 tot 85 procent. Wat vervolgens voor minimaal drie jaar bewaard in handgemaakte eikenhouten vaten.

Op Samos en Lemnos wordt vervolgens dit distillaat gemengd met een muskaatwijn, aangevuld met gedistilleerd water, een kruidenmelange, waarvan de samenstelling een goed bewaard fabrieksgeheim is en rozenblaadjes. De verkregen brandy, met een minimaal alcohol percentage van 38%, wordt vervolgens minimaal een half jaar op een koele plaats bewaard om te rusten.

Als de Metaxa vervolgens gefilterd en gebotteld is, geeft het etiket de tijd aan dat de drank gerijpt heeft op de vaten. Iedere ster staat namelijk voor een rijpingsjaar, dus een Metaxa met 5 sterren heeft minimaal vijf jaar in het vat gezeten.

Dit hele proces in 1888 door Spyros Metaxa bedacht en sindsdien niet meer veranderd.

De verschillende soorten Metaxa zijn: vijf ster, zeven ster, twaalf ster, Grande fine, Angels treasure en AEN Cask nr2. De eerste 2 kun je eventueel gebruiken in een gerecht. De overige flessen zijn "te duur" om even in je gerecht te gebruiken.

Mocht je besluiten om een gerecht te maken met Metaxa, dan kun je eventueel ook een vervangende Griekse brandy hiervoor gebruiken. Bijvoorbeeld de Giokarinis brandy (Zie foto hiernaast) of de Chevalier brandy

Yamas (op uw gezondheid)