Gerookte Apaki met rode peper penne

Een traditioneel Kretens product is de gerookte apaki. Het varkensvlees wordt gemarineerd, voor minimaal 24 uur, met kruiden uit de bergen, waarna het langzaam wordt gerookt in een houtoven. Deze oven wordt gestookt met olijfhout, kolen en takken van bijvoorbeeld: rozemarijn, abrikoos, sinaasappel en limoen

De penne is gemaakt van het griesmeel van durum tarwe, waar rode peper en chili poeder aan is toegevoegd.

Ingrediënten:

  • 350gr gerookte Apaki
  • 200gr rode peper penne
  • 1 middelgrote rode ui
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 50 ml water
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tomaten
  • 2 theelepels oregano
  • ½ theelepel tijm
  • ½ theelepel basilicum
  • Water om mee te koken
  • Olijfolie om in te bakken

Benodigdheden:

  • 1 koekenpan
  • 1 kookpan

Voorbereiding:

  • Snij het vlees in plakken van ongeveer 1 centimeter en snij deze plakken vervolgens weer door zodat reepjes van ongeveer 1 centimeter ontstaan.
  • Snij de rode ui en de tomaten in kleine partjes en pers de knoflook of snij deze heel fijn.

Bereiding:
Doe ruim voldoende water in de pan om de pennen in te koken. Breng het water aan de kook. Voeg de penne toe en laat deze 10 minuten koken.

Verwarm de koekenpan en doe er de olijfolie in. Bak nu de ui en de knoflook kort aan (een beetje glazig). Voeg de tomatenpuree en de 50ml water toe en roer dit door tot de puree en het water vermengd is. Voeg de tomaten, de oregano, de tijm en de basilicum toe en laat deze, onder regelmatig omroeren, een paar minuten meebakken.

Als laatste voegen we het vlees toe en laten dit onder regelmatig roeren een minuut of 5 mee verwarmen.

Serveer de penne en het vlees apart

Varianttip:
Voeg een beetje ouzo toe en laat dit kort meebakken.

Kali Orexi (Eet u smakelijk)

   
© ALLROUNDER