Stifado

Stifado is een veel gegeten gerecht in Griekenland. Het wordt meestal gemaakt met rundvlees, maar je kunt dit ook vervangen voor konijn. Per streek wordt het verschillend bereid, waarbij de gebruikte kruiden dan meestal het grootste verschil maken.

In het gerecht wordt meestal gebruikt gemaakt van verse zilver uitjes of sjalotjes. Je kunt deze eventueel ook vervangen door grote uien, die je dan in partjes snijdt.

Ingrediƫnten:

  • 500 gram rundvlees
  • 500 gram sjalotten
  • 500 gram tomaten
  • 150 ml rode wijn (wit kan ook)
  • 1 theelepel suiker of honing
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 5 pimentkorrels
  • Olijfolie (om te bakken)
  • Zout en peper

Benodigdheden:

  • Snijmes
  • Ovenschaal
  • koekenpan

Voorbereiding:

  • Tomaten pureren of fijn snijden
  • Uitjes schoonmaken
  • Rundvlees snijden in blokken van ongeveer 3 cm

Bereiding:
Doe de olie in de pan en karamelliseer hier de uien in. Draai ze regelmatig om en zorg er voor dat ze heel blijven. Haal de uien uit de pan als ze klaar zijn. Bak nu in dezelfde olie het vlees, tot het een mooi kleurtje heeft.

Blus het vlees nu af met de rode wijn en laat het vlees hier even in pruttelen. Voeg nu de gepureerde/gesneden tomaten en de suiker of honing toe. Roer het geheel rustig door, zodat alles goed gemengd is. Voeg de kruiden toe en meng het geheel kort door. Voeg nu water toe tot het vlees net onder water staat. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur terug, laat het twee uur stoven.

Voeg nu voorzichtig de uien toe en schud de pan heen en weer, zodat de uien tussen het vlees komen. Hiermee voorkom je dat de uien uit elkaar vallen. Laat het geheel nu nog ongeveer een half uur stoven

Verwijder voor kaneelstokje, de laurierblaadjes en (als je ze kunt vinden) de pimentkorrels. Roer het geheel nog even kort door en schep het met een schuimspaan over in een serveerschaal.

Eventueel nog op smaak brengen met wat zout en peper

Kali Orexi (Eet u smakelijk)

   
© ALLROUNDER